Veilig geld lenen Hypotheek Geld lenen zonder BKR Persoonlijke lening

Minileningen en grote leningen

Je bent eruit, je wil een lening afsluiten, maar op dat moment heb je nog honderden keuzes. Verschillende leningen voorwaarden en aanbieders maken het niet makkelijker. Zo ook de keuze tussen een minilening en een grote lening, wat is het verschil en wanneer is welke van toepassing? Daar geeft dit artikel antwoord op, allereerst wordt beschreven wat minileningen en grote leningen inhouden. Vervolgens wordt beschreven hoe je aanbieders kunt vergelijken.

Minileningen

Een minilening of flitskrediet is een lening met een korte looptijd en lage loonsom. Normaal gezien bedraagt de leensom, het bedrag dat geleend wordt, uit enkele tientallen tot honderden euros. Er wordt gesproken van een flitskrediet als de looptijd minder is dan 3 maanden. Er bestaat een maximum rente van 15%, hier dienen leningverstrekkers zich aan te houden. In praktijk blijkt dat leningverstrekkers hoge leenkosten in rekening brengen om dit te compenseren.

Grote leningen

Grote leningen, de naam zegt het al, zijn het tegenovergestelde van een minilening. Het betreft een lening van grote bedragen en een lange looptijd. De looptijd is hierbij altijd groter dan 3 maanden en de leensom loopt veelal in de duizenden. Zaken om te vergelijken zijn uiteraard de rente, maar ook zaken als kosteloos vervroegd aflossen en boetes dienen goed bekeken te worden alvorens je een keuze maakt.

Aanbieders vergelijken

Een leningsoort, minilening of grote lening is verkrijgbaar bij talloze verschillende aanbieders. Iedere aanbieder heeft andere voorwaarden en specificaties. Het kan daarom erg nuttig zijn om de verschillende aanbieders, met elkaar te vergelijken. Zo kunnen de rentepercentages, leenkosten en aanvullende voorwaarden, zoals vervroegd aflossen en boetes sterk van elkaar verschillen. De ene aanbieder is wellicht aantrekkelijker dan de andere.